Gdyby założyć, że świat który nas otacza jest taki, jakim widzimy go w reklamach, okazałoby się, że 90% ludności to długonogie dwudziestolatki o nienagannej cerze. Pozostałe 10 % to idealni dziadkowie,
Płatki drożdżowe – TWÓJ MUST EAT
10 grudnia 2018r.

Drożdże kojarzą się nam z chlebem, pizzą, piwem i drożdżówkami. Ale te są aktywne i wywołują proces fermentacji. Są jeszcze płatki drożdżowe w postaci nieaktywnej. Wyglądają jak bułka tarta, mają oryginalny orzechowo serowy smak i działają jak glutaminian sodu, tyle że taki wzmacniacz smaku jest ze wszech miar wskazany. Nie dosyć że jest naturalny to jeszcze zdrowy! Nieaktywne płatki drożdżowe to skarbnica witamin, minerałów oraz źródło doskonałego białka. Zwykle rekomenduje się je jako produkt dla wegan i wegetarian. Jednak bez względu na rodzaj praktykowanej diety jest to zdrowotny „must eat” dla kobiet po 45 roku życia. Powoli spada nam poziom estrogenów, skóra nie jest już tak elastyczna, paznokcie i włosy stają się suche, szorstkie i łamliwe. Witaminy z grupy B (B1, B2, B3,B6) oraz cynk, potas i selen zawarte w płatkach drożdżowych pomogą łagodzić te objawy, wzmocnią włosy i paznokcie. Witaminy A, C, E, cynk i selen to z kolei grupa antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się naszych komórek. Biorą one także udział w syntezie kolagenu i usprawnianiu tempa tego procesu. Cynk dodatkowo regeneruje naszą skórę, a selen wpływa na pracę enzymów w skórze.
Witamin z grupy B potrzebuje nasz układ nerwowy. Chronią one włókna nerwowe i regulują pracę obwodowego układu nerwowego. W ten sposób poprawiają funkcje poznawcze mózgu, pamięć i koncentrację. Deficyty w zakresie tych witamin mogą powodować senność, zmęczenie i znużenie. Warto więc zadbać o swój nastrój i komfort spożywając płatki drożdżowe.
W płatkach drożdżowych znajdziemy także sporą ilość błonnika: tego rozpuszczalnego, który wpływa na uczucie sytości i tego nierozpuszczalnego, który działa na nasze jelita jak szczotka i pobudza ich perystaltykę. Dlatego teraz, gdy nasza przemiana materii nieco zwolniła płatki drożdżowe możemy traktować jako produkt zmniejszający apetyt i przyśpieszający przemianę materii. Ponadto chrom i cynk hamują apetyt na słodycze, które są zmorą niejednej z nas.
Podsumowując, płatki drożdżowe wzbogacą nasz organizm o większość witamin, minerałów i drogocenne białka. W efekcie wzmocnią organizm, podniosą odporność, zahamują i złagodzą procesy starzenia, oraz pomogą zachować ładny wygląd i samopoczucie na dłużej.
Jak stosować?
- Posypujemy nimi sałatki, jajecznice, zapiekanki, tarty na słono
- Dodajemy do sosu winegret w miejsce musztardy
- Wzmacniamy nimi smak produktów o delikatnym smaku typu: tofu, awokado i przygotowujemy pasty
- Dodajemy je do pasztetów
- Używamy ich jako panierki do kotletów z mięsa i warzyw w miejsce tradycyjnej panierki z bułki tartej
- Stosujemy jako zagęszczacz do zup i sosów w miejsce zasmażki z mąki
Płatki drożdżowe nieaktywne można kupić za niewielką cenę w sklepach ze zdrową żywnością, w każdym dużym Centrum Handlowym na stoisku ze zdrową żywnością, oraz w sklepach on-line np. tu: http://www.evergreen.pl/platki-drozdzowe-drozdze-nieaktywne-150g-id-962
Newsletter
Zapisz się i buduj z nami silną i zangażowaną społeczność

LABOSKA LOOKBOOK
Bluzka, Spodnie, Buty – Finery London; Torebka – COS; Biżuteria – MEJ
GILLEAN MCLEOD
Gillean McLeod przez całe swoje życie pracowała jako stylistka przy sesjach zdjęciowych dla topowych magazynów mody, teledysków, reklam komercyjnych.